Stellendam 1

Naar de route

ROUTE

‘Hoezee, hoezee, de tram rijdt op Flakkee! Kijk, kijk, daar komt ze aan! Ze blijft hier even staan! Stap in, stap in en rij maar mee!’ Zo klonk het lied dat een groep schoolkinderen zong bij de feestelijke opening van de tramlijnen op Goeree-Overflakkee. Tegenwoordig lijkt de tram volledig verdwenen op het eiland; er liggen geen rails en bielzen meer, stations en watertorens zijn afgebroken. Maar wie goed kijkt, ziet de sporen die de Rotterdamsche Tramweg Maatschappij (RTM) achterliet. Aan de hand van foto’s en verhalen wordt de geschiedenis van de tram op het eiland weer tot leven gebracht.

Deze route begint in Middelharnis en loopt grotendeels over het tracé van de tramlijn naar Ooltgensplaat. Er is ook een tweede RTM-route, die het oostelijk deel van het eiland beslaat.

Geschiedenis RTM

De geschiedenis van de tram op Goeree-Overflakkee begint dertig jaar voor de allereerste rit op het eiland, in hartje Rotterdam. In 1878 werd daar de RTM opgericht, die in korte tijd vier paardentramlijnen aanlegde. De maatschappij was ondernemend en keek al snel over de stadsgrenzen. Ten zuiden van Rotterdam lagen vruchtbare landbouwgronden, maar de vervoersmogelijkheden waren gebrekkig. De RTM speelde hierop in door een net van stoomtramlijnen aan te leggen. Daarnaast werden veerdiensten ingezet om de lijnen op elkaar aan te laten sluiten.

Op 30 april 1909 werden de twee tramlijnen op Goeree-Overflakkee geopend. De ene lijn liep van Middelharnis naar Ouddorp, de andere van Middelharnis naar Ooltgensplaat. Het werd gemakkelijker om van het ene dorp naar het andere dorp te reizen en het eiland raakte beter verbonden met de rest van Nederland. Jaarlijks maakten 150.000 reizigers gebruik van de tram en – nog belangrijker – het goederenvervoer nam een grote vlucht.

Kort na de voltooiing van het tramnet zorgde de opkomst van particuliere busmaatschappijen voor een teruggang van het aantal passagiers. De Tweede Wereldoorlog zorgde voor een tijdelijke opleving van het tramvervoer, maar de watersnoodramp van 1953 sloeg letterlijk en figuurlijk de bodem onder het spoor weg. In 1956 stopte de RTM met personenvervoer per tram op Goeree-Overflakkee. Enkele maanden later werd ook gestopt met goederenvervoer, waarna de tramlijn werd opgebroken.