Een bijzonder monument voor het zwaar getroffen Battenoord.

Battenoord, plaats van herinnering aan de Watersnood van 1 februari 1953. Ooggetuigen vertellen hun verhaal.

 

Op 1 februari 1953 werd zuidwest Nederland getroffen door een zware stormvloed. Ook vrijwel het gehele eiland Goeree-Overflakkee overstroomde. In en rond het kleine dorpje Battenoord verdronken 55 mensen. In Nieuwe-Tonge vielen 45 slachtoffers en mede als gevolg van de dijkdoorbraken bij Battenoord overleefden 305 inwoners van Oude-Tonge de Watersnoodramp niet.

Dit deel van Goeree-Overflakkee behoort tot de zwaarst getroffen gebied van de Watersnoodramp.

Op verzoek van wijlen burgemeester Chris van Hofwegen schreven verscheidene inwoners kort na de ramp hun verhaal op. Hun verslaglegging en de herinneringen van de jongeren van toen vormen de basis voor een bijzondere, permanente tentoonstelling in het landschap van Battenoord: Ooggetuigen van de Watersnood. Op elf plekken wordt het verhaal van ooggetuigen verteld. Deze route van Naar Toen voert langs die plekken.

De landschapstentoonstelling is gebaseerd op het in januari verschenen boek van Willem van der Ham Ooggetuigen van de watersnood 1953. Jan Terlouw schreef over dit boek: “Willem van der Ham brengt de watersnood heel dichtbij.’

De tentoonstelling bestaat uit een introductiebord en 11 portretten van ooggetuigen waar steeds een gebeurtenis/herinnering centraal staat. De bezoeker wordt levendig en indringend met de grootste naoorlogse ramp in Nederland in aanraking gebracht.

De film (link volgt morgen) introduceert op indrukwekkende wijze de ooggetuigen.