In de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 raasde een zeer zware storm met windkracht 11 tot 12 over Nederland. Deze veroorzaakte door de opstuwing van het water en springtij extreem hoge waterstanden. Vooral in het zuidwestelijk kustgebied braken veel dijken door en overstroomde het land. Pas op 2 februari ging de storm weer liggen. Tot de zwaarst getroffen gebieden van deze watersnoodramp behoort het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee. Op het eiland overleden 490 mensen. Vrijwel het gehele eiland kwam onder water te staan. Alleen het duingebied en de polder Dirksland bleven droog.
Geen dorp in de hele delta werd zwaarder getroffen dan Oude Tonge. Maar liefst 305 mensen verdronken, dat was tien procent van de bevolking. Ook in Stellendam en Nieuwe Tonge waren veel slachtoffers te betreuren. Eigenlijk was het gezien de ravage een wonder dat er niet meer slachtoffers vielen en het eiland niet voorgoed in de golven verdween.
Deze route van Naar Toen staat in het teken van de watersnoodramp van 1953 op Goeree-Overflakkee. In woord, beeld en geluid wordt getoond wat zich daar in 1953 afspeelde, hoe het eiland er weer bovenop kwam en hoe veilig het nu is geworden.
De plekken op de route herinneren aan de ramp, aan de wederopbouw en aan de Deltawerken. Het zijn stuk voor stuk plaatsen van herinnering die u ook afzonderlijk kunt bezoeken.
Route-informatie:
De plekken zijn verbonden door een route die loopt van de westkant (Brouwersdam) naar de oostkant van het eiland (Volkerakdam). U kunt de plaatsen met de auto of op de fiets bezoeken. Gaat u met de fiets, dan volgt u de fietsknooppunten. Gezien de lengte van de route kunt u de route het beste in etappes afleggen.
Dorpsroutes
Er zijn door Naar Toen ook drie dorpsroutes uitgezet: in Nieuwe Tonge, Stellendam en Oude Tonge. Hierin vertellen ooggetuigen over de gebeurtenis en zijn andere herinneringen opgenomen.