Willem2

Naar de route

ROUTE

Op 30 november 1813 landde prins Willem Frederik in Scheveningen na een ballingschap van 18 jaar. Ruim een jaar later riep hij zichzelf tot koning van de Nederlanden uit. Sindsdien is Nederland een koninkrijk.
In Scheveningen bevindt zich de gedenknaald die aan deze gebeurtenis herinnert. In hofstad Den Haag – de residentie – zijn nog veel meer ‘koninklijke’ plekken te vinden.
Twee routes voeren u naar koninklijke paleizen, beelden, monumenten en gebeurtenissen. De plekken vertellen het verhaal van ruim tweehonderd jaar koninkrijk.
Je kunt gluren in die indrukwekkende paleizen en ontdekken wat er aan pracht en praal is te zien. Wat voor man was ‘koning-koopman’ Willem I? Hoe regeerde hij?
Lees en bekijk de heldhaftige avonturen van koning Willem II onder meer op de schitterende schilderijen uit de collectie van het Rijksmuseum. Hoe leefde Anna Paulowna, de dochter van de Russische tsaar? Welke bouwactiviteiten vonden plaats in Den Haag om de prinses en koningin op haar gemak te stellen? Waar zijn de Koninklijke Stallen te vinden met de Gouden Koets? Wie waren de hoffotografen en waar woonden zij? Bekijk op video de triomfantelijke terugkeer in Den Haag van koning Wilhelmina na afloop van de Tweede Wereldoorlog.
Tal van koninklijke sporen zijn in Den Haag terug te vinden. In tekst en beeld komen die sporen tot leven.

De route Koninklijk Den Haag is gemaakt in het kader van 200 jaar Koninkrijk (1813-2013) in opdracht van het Haags Historisch Museum en de afdeling Monumentenzorg van de gemeente Den Haag en met bijdragen en medewerking van het Haags Gemeentearchief, het Nationaal Archief en het Rijksmuseum te Amsterdam.
Tekst en research: Willem van der Ham, Stichting Toeristische Ontsluiting Erfgoed Nederland (Toen)