poi 30-3 Paleis Lange Voorhout, koningin Emma op het balkon collectie Nationaal Archief SFA006011447 kopie

Naar de route

ROUTE

Het fraaie stadspaleis aan het Lange Voorhout 34 werd in 1760 gebouwd door de architect Pieter de Swart voor de Friese afgevaardigde naar de Staten-Generaal Anthony Patras. De Swart kreeg de opdracht het huis in de stijl van Lodewijk XV te bouwen. Voor het huis ontwierp hij een fraai plein. Lang kon Patras er niet van genieten. Hij overleed kort na de oplevering. Het pand kwam vervolgens in het bezit van de bankiersfamilie Hope. Voordat het in het bezit van Oranjes kwam wisselde het pand nog een paar keer van eigenaar. In 1845 kocht prins Hendrik de Zeevaarder (1820-1879), de derde zoon van koning Willem II en Anna Paulowna, het pand. Hij vertoefde er niet vaak want hij was voortdurend op reis en sinds 1850 bovendien stadhouder van Luxemburg waar hij het kasteel Walferdange bewoonde. Na zijn overlijden gebruikte de Oranjes het paleis om gasten of familie in onder te brengen.
Op 7 februari 1901 trouwde koningin Wilhelmina met Hendrik van Mecklenburg-Schwerin. Haar moeder Emma had tot dan toe samen met haar dochter in paleis Noordeinde gewoond. Zij moest daar vertrekken en verhuisde naar het kleine paleisje aan de Lange Voorhout. Daar verbleef zij tot haar dood in 1934. In de zomermaanden verbleef zij in paleis Soestdijk.
Emma voerde ingrijpende verbouwingen door. Zij liet een zolderverdieping bouwen en verbouwde de tuinzaal tot balzaal. De badkamer werd voorzien van stromend water.
Na het overlijden van koningin Emma bleef Paleis Lange Voorhout nog lange tijd in bezit van de Oranjes. Zij gebruikten het onder meer als vertrekpunt van de Gouden Koets op Prinsjesdag. In latere jaren waren de secretariaten van Beatrix en Claus in dit statige pand aan het Lange Voorhout gevestigd. Sinds 1991 is de gemeente Den Haag eigenaar van paleis Lange Voorhout. Tegenwoordig is de collectie van de graficus Maurits Escher er te bewonderen.

Paleis Lange Voorhout is een onderdeel van de tour Koninklijk Den Haag waarin vele andere koninklijk plekken in Den Haag worden belicht. Klik op de link hieronder om die tour te volgen en andere plekken te bezoeken.