Panorama Scheveningen, op stap door de tijd met Hendrik Willem Mesdag
De route Panorama Scheveningen voert je door het Scheveningen van nu en het Scheveningen dat Hendrik Willem Mesdag in 1881 op zijn beroemde Panorama vastlegde. De route is een confrontatie met verandering.
Menig kunstenaar is niet alleen gericht op het creëren van schoonheid, maar wil de wereld ook een boodschap meegeven. Dat geldt ook voor het wereldberoemde Panorama dat Hendrik Willem Mesdag schilderde. Het is meer dan een overweldigend kunstwerk en een zinsbegoochelende ervaring, het was ook een vorm van maatschappijkritiek, een protest tegen de teloorgang van zeldzaam mooie plekken, een commentaar op de nieuwe tijd.
Het Seinpostduin, dat de spil vormt van het doek, was in zijn ogen zo’n zeldzaam mooie plek. Op het moment dat Mesdag er zijn voorbereidingen van het maken van het panorama trof, had de gemeente Den Haag al ingestemd met afgraving van dit hoogste duin van Scheveningen. Op de plek verrees vier jaar later het Seinposttheater, een suikertaartvormig gebouw dat wel op het iets oudere zusje van het Kurhaus leek. Dit gebouw, aan wie weer nieuwe generaties nostalgische herinneringen verbonden, werd in 1976 gesloopt.
In de Haagse Zeestraat is het Panorama Mesdag nog steeds te bewonderen. Het Scheveningen van 1880 is uiterst precies en in alle richtingen vastgelegd. Het is een hoogtepunt van de schildersstroming De Haagse School, die in de hele wereld beroemd is. In de route Panorama Scheveningen ga je aan de hand van het Panorama Mesdag door vissersdorp en badplaats Scheveningen. Er wordt getoond hoe en wat er veranderde, waardoor je gaat beseffen dat een landschap in ontwikkeling is en net zo onderhevig is aan voortdurende verandering als de zee.
Panorama Scheveningen is een project van Naar Toen. App en boekje vormen een geheel. Het boekje bevat een link naar de app, zes prentbriefkaarten om ouderwets te liken en kortingsbonnen voor thee of koffie in de musea Panorama Mesdag en Muzee.
De prijs van het boekje is € 5,95 en is te verkrijgen in de musea en via info@naartoen.nl
Meer informatie en meer routes zie:
www.geschiedenisvannederland.nl