Middelharnis1954

Naar de route

ROUTE

Vorstelijk en adellijk leven, buitenplaatsen in en om Den Haag. De buitenplaatsen langs de Vliet.

Wie bewoonden de prachtige panden aan het Haagse Voorhout? Wat speelde zich af achter die fraaie gevels en op de lommerrijke buitenplaatsen in en om Den Haag?

Deze route brengt je van de Haagse Vijverberg en het Voorhout langs ruim veertig nog bestaande en soms verdwenen buitenplaatsen in Den Haag, Wassenaar, Voorschoten, Leidschendam, Voorburg en Rijswijk.

De route is verdeeld in vier deelroutes:
a. Op en rond het Voorhout;
b. De landgoederen van Wassenaar;
c. Het buitenplaatsenlandschap van Voorschoten
d. Buitens aan de Vliet (buitenplaatsen bij Voorburg en Rijswijk)

Dit deel voert u langs de buitenplaatsen aan de Vliet.

De Vliet is een al een oude vaart. Een deel ervan is als Corbulogracht al in de Romeinse tijd gegraven. De Vliet vormde vanouds een belangrijke verkeersverbinding. Ook vormde het water een uitvalsbasis voor de ontginning van het land. Verkeer over water was voor de komst van de spoorwegen rond het midden van de 19de eeuw de best vorm van transport voor zowel personen als vracht. Het was relatief goedkoop en zeker over de vaarten best comfortabel. Via het water stond met toen veelal met elkaar in contact.
De Vliet was ook geliefd als plek om een buiten te bouwen. Er zijn nog tal van voorbeelden te vinden.
Deze route brengt u langs buitenplaatsen aan de Vliet bij Voorburg en Rijswijk en Den Haag en voert u ook een klein stukje over de strandwal bij Rijswijk waar enkele bijzondere buitens tot stand kwamen.