hoofdscreen V&A leven landgoederen Wassenaar

Naar de route

ROUTE

Vorstelijk en adellijk leven, buitenplaatsen in en om Den Haag

Wie bewoonden de prachtige panden aan het Haagse Voorhout? Wat speelde zich af achter die fraaie gevels en op de lommerrijke buitenplaatsen in en om Den Haag?

Deze route brengt je van de Haagse Vijverberg en het Voorhout langs ruim veertig nog bestaande en soms verdwenen buitenplaatsen in Den Haag, Wassenaar, Voorschoten, Leidschendam, Voorburg en Rijswijk.

De route is verdeeld in vier deelroutes:
a. Op en en rond het Voorhout;
b. De landgoederen van Wassenaar;
c. Het buitenplaatsenlandschap van Voorschoten
d. Buitens aan de Vliet (buitenplaatsen bij Voorburg en Rijswijk)

Dit deel brengt u langs de landgoederen van Wassenaar

Het grondgebied van Wassenaar heeft in zuidelijke richting een wat merkwaardig uitsteeksel; dat diep doordringt in de stad Den Haag. Het is als het ware een soort van groene long met prachtige buitens als Clingendael. Wassenaar lag midden in een uitloper van het woeste duingebied. De weg erheen was vaak zanderig. Het duingebied was geschikt voor de jacht maar verder kwam men daar toch niet. De meest voorname families uit Den Haag – bewoners van het Voorhout als de Van Wassenaers en de Van Boetzelaers - hadden wel bij het kleine dorp Wassenaar hun buiten. Er lagen aan die duinrand ook heuse kastelen.
Vooral ten tijde van prins Frederik kwam er verandering. Hij had in de negentiende eeuw een enorm gebied rond zijn buiten De Paauw, waaronder de Horsten. Na zijn dood werd dit gebied opgedeeld in steeds kleinere stukjes. Eerst kwamen er enkele grote buitenplaatsen tot stand en vervolgens ontstond een prachtig en rijk villadorp. Door dit dorp slingeren prachtige lanen en zijn pareltjes van gebouwen te ontdekken. Een deel van de route voert over kleine fietspaden en is dankzij de wegwijzers ‘landgoederenroute’ goed te volgen.